Rynek krajowy baraniny na tle standardów Unii Europejskiej

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.author Pieniak-Lendzion, Krystyna
dc.contributor.author Nowogródzka, Teresa
dc.contributor.author Horoszewicz, Elżbieta
dc.contributor.author Niedziółka, Roman
dc.date.accessioned 2016-07-26T19:29:30Z
dc.date.available 2016-07-26T19:29:30Z
dc.date.issued 2013
dc.identifier.citation Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach. Seria: Administracja i Zarządzanie. - Nr 23 (96) (2013), s. 19-28 pl
dc.identifier.issn 2082-5501
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11331/759
dc.description Mutton is the only species of meat in the European Union, whose production does not cover the needs of the internal market, and it is necessary to import it. Self-sufficiency in mutton is estimated at approximately 8o%. The mutton market in the EU is a niche available for Polish producers. Lamb production in Poland in 2011 was 3.6 thousand tones. For many years Polish lamb consumption has remained at a very low level compared to the trends in other European Union countries. Therefore Polish sheep production mainly depends on foreign markets, including the possibility to export slaughter- lambs to the market of the European Union pl
dc.description.abstract Baranina jest jednym gatunkiem mięsa w Unii Europejskiej, którego produkcja nie pokrywa potrzeb rynku wewnętrznego i konieczny jest import. Samowystarczalność mięsa baraniego od lat mieści się na poziomie ok. 8o%. Rynek baraniny w krajach UE stanowi niszę i jest dostępny dla polskich producentów. Produkcja w Polsce mięsa jagnięcego w 2011 roku kształtowała się na poziomie 3.6 tys. ton. Spożycie jagnięciny w Polsce niezmiennie od wielu lat kształtuje się na bardzo niskim poziomie w porównaniu z tendencjami widocznymi w innych krajach Unii Europejskiej. O polskiej produkcji owczarskiej decyduje głównie rynek zagraniczny, w tym możliwości eksportu jagniąt rzeźnych na rynek krajów Unii Europejskiej pl
dc.language.iso pl pl
dc.publisher Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach pl
dc.rights Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/ *
dc.subject Mięso jagnięce pl
dc.subject Polska 21 w. pl
dc.subject Produkcja mięsa pl
dc.subject Rynek mięsny pl
dc.subject Lamb pl
dc.subject Meat market pl
dc.subject Production of meat pl
dc.title Rynek krajowy baraniny na tle standardów Unii Europejskiej pl
dc.title.alternative The domestic market lamb against a background of the standards of the European Union pl
dc.type Article pl


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska Except where otherwise noted, this item's license is described as Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics