Propozycje ofert gospodarstw agroturystycznych a oczekiwania konsumentów

DSpace/Manakin Repository

Show full item record

Title Propozycje ofert gospodarstw agroturystycznych a oczekiwania konsumentów
Tytuł równoległy: Proposals Offers Agritourism Farms and Consumer Expectations
Autor: Nowogródzka, Teresa; Pieniak-Lendzion, Krystyna
URI: http://hdl.handle.net/11331/635
Date: 2014
Źródło: Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach. Seria: Administracja i Zarządzanie. - Nr 27 (100) (2014), s. 97-108
Abstract: Celem opracowania była analiza ofert gospodarstw agroturystycznych i ich wpływ na zainteresowanie nimi gości tych gospodarstw. Badania przeprowadzono w gospodarstwach agroturystycznych z terenu powiatu siedleckiego. Badania empiryczne przeprowadzone zostały wśród właścicieli gospodarstw agroturystycznych, a także turystów wypoczywających w tych gospodarstwach. Metodą badań był sondaż diagnostyczny z wykorzystaniem kwestionariusza ankiety. Analizowane gospodarstwa proponowały bogatą ofertę usług, na którą składały się przede wszystkim: usługi noclegowe, gastronomiczne oraz usługi związane ze świadczeniem wypoczynku turystyczno-rekreacyjnego, a także produkty, jak np. żywność ekologiczna. Badania wykazały, że najczęstszym powodem wyboru spędzenia wolnego czasu w gospodarstwach agroturystycznych, wskazywanym przez respondentów, jest: cisza, świeże powietrze, możliwość aktywnego spędzenia czasu oraz niski koszt wypoczynku
Description: The aim of the study was to analyze the offers of agritourism farms and their impact on the visitors, who were interested in visiting these farms. The research was conducted in agritourism farms from the county of Siedlce. The empirical researches were conducted among the owners of agritourism farms, as well as tourists resting in these farms. A diagnostic survey using a questionnaire was the method of research. A wide range of services was proposed by analyzed farms. It contained mainly: accommodation services, catering and services provided tourism and leisure, and products, such as organic food. The research has shown that the most common reasons for choosing agritourism farm for spending free time there, as indicated by the respondents, are: silence, fresh air, possibility of spending free time actively and low cost of holiday

Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska Except where otherwise noted, this item's license is described as Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics